website

Waarom je je sneakers niet in de wasmachine moet wassen (en hoe dan wel)

Waarom je je sneakers niet in de wasmachine moet wassen (en hoe dan wel)

Je sneakers brengen je overal. Dag en nacht, bij weer en wind. Ze krijgen best veel voor hun kiezen en kunnen best vuil worden. Na een stevige boswandeling of na een avondje stappen hebben je favoriete sneakers flink wat vuil verzameld.

Veel mensen gooien hun sneakers in de wasmachine, in de hoop dat ze er weer “als nieuw” uit tevoorschijn komen. Met een beetje speuren op Google ontdek je tientallen sites die je vertellen hoe je jouw sneakers in de wasmachine moet wassen.

Het klinkt zo makkelijk: even de schoenen in de wasmachine, een tijdje drogen en klaar. Maar helaas… Ondanks al die, ongetwijfeld goedbedoelde, adviezen is het wassen van je sneakers in de wasmachine een slecht idee.

Schoenen beschadigen in de wasmachine

Ben je een beetje eigenwijs aangelegd en gooi je jouw sneakers toch in de wasmachine? Dan loop je het risico dat je schoenen én je wasmachine schade oplopen. De meeste materialen waar schoenen van gemaakt zijn kunnen namelijk helemaal niet tegen de combinatie van warm water, waspoeder en een draaiende wastrommel.

Wat kan er misgaan?

Het lijstje van wat er kan misgaan is best lang. De hele schoen kan vlekken krijgen of verkleuren, de lijm van de schoenen kan losgaan, de zool kan loslaten. Ook kan het draaien en centrifugeren de scheurtjes veroorzaken, de schoen krom laten trekken of zelfs krimpen. Dat is toch doodzonde?

Dit is alleen de schade aan de schoenen zelf. Schoenen bevatten ook een aantal harde materialen waar je wasmachine niet tegen kan. Je kunt dus in een paar uurtjes zowel je mooie sneakers én je handige wasmachine kwijtraken.

Hoe moet het dan wel?

Maak je schoenen met de hand schoon. Dat kost meer moeite, maar je schoenen gaan wél een stuk langer mee. Ze worden (als je het goed doet) nog schoner ook!

Probeer vlekken niet te lang te laten zitten. Hoe eerder je ze verwijderd, hoe beter. Wacht je te lang met het verwijderen van vlekken? Dan kan de vlek in je schoen trekken, waardoor het een stuk lastiger wordt deze te verwijderen. Borstel de schoen, of gebruik een gum om de vlek te verwijderen. Bij hardnekkige vlekken kun je wat water gebruiken.

Voor het beste resultaat gebruik je een speciale reinigingsspray voor sneakers of reinigingsset voor sneakers . Door de juiste borstels en het juiste wasmiddel wasmiddel te gebruiken zullen je sneakers in korte tijd weer shinen als nooit tevoren.

Nog beter

Voorkomen dat je favoriete sneakers vuil worden is natuurlijk het beste. Hiervoor kun je een speciale vuilafstotende spray gebruiken. En je kunt voorkomen dat je schoenen aan vuil worden blootgesteld.

Zijn je sneakers tóch vies geworden? Dan weet je nu hoe je je schoenen weer stralend schoon krijgt.

 

 

 

 


    Volgende